Usein kysyttyä kuparimaskista - Adesso

COPPER INSIDE kirurginen nenä-suusuojain tyyppi II

– Maskin sanotaan olevan itse steriloituva kuparin ansiosta, onko näin?

 – CuO on kyllä hyvin tunnettu antimikrobisilta ominaisuuksiltaan. Mikrobiologina en kuitenkaan sanoisi steriili vaan käyttäisin mieluummin mikrobiologista puhtautta määreenä. Laadunvarmistuksessa Klebsiella pneumoniae ympätään 7 päivänä maskiin (kontrollina ei CuO:lla koutattu maski) ja ympätystä Klebsiellasta pesäkkeitä muodostavina yksiköinä mitattuna (CFU/ml) > 99,9 % katoaa, kun taas kontrollissa ei vähenemää havaita. Eli 100 % ei saavuteta, mutta niin lähellä kuin se mikrobiologisen virheen rajoissa voi käytännössä olla.

– Miten maski pestään? Kauanko voi käyttää pesemättä? Jos maskiin yskii limaa, lentää sylkeä alkaa se olemaan taatusti vastenmielinen. Eihän sitä voi jättää pesemättä?

Aivan varmasti on epämiellyttävä käyttää enkä suosittelisi yskimään tai sylkemään siihen vaan käytetään ihan oikeaoppisesti kuten maskia tulee käyttää. Käyttäjien kokemuksen mukaan se ei hiostu niin nopeasti kuin tavalliset maskit, mutta saattaa vaan tuntua siltä. En ota kantaa maskien pesuun, koska vaikka sitä nyt suositellaankin, niin mielestäni niiden pesukestävyydestä ei ole vahvaa näyttöä. Ne tehdään kertakäyttöisiksi. Cu-maskin kostuessa, kuivaisin huoneenlämmössä muutaman tunnin ja kun siinä on likaa tai se ei tunnu enää ”hyvältä”, niin sitten vaihdetaan. Kannattaa pitää 2 maskia ja esim. 4 h:n välein vaihtaa.

– Mikä on maskin BFE-arvo? –

Normaalin luokituksen mukaan Tyyppi IIR: ≥ 98 %. Testien mukaan (5 näytettä): > 99 %

– Mistä israelilaiset tutkimukset löytyvät?

Tässä muutama linkki:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2892464/; ja sitten kylläkin kotisivulinkki, mutta ihan hyvä: https://olvitech.co.il/what-we-do/healthcare-iot/copper-inside-mask/

Maski on CE-hyväksytty. CE-merkintä vastaa kirurgisen suu-nenäsuojan merkintää (IIR, EN 14683).

Kyllä

– Maski ei suodata pieniä partikkeleita kuten viruksia, onko näin?

 Partikkelien läpäisykyky ja ilmavirtaus on sama kuin muissa kirurgisissa maskeissa. 

– Maskin ansiosta viruksia sisältävät pisarat jäävät maskin pintaan?

Kyseessä on maski, joka on tyydytetty kuparioksidilla. Kuparioksidi on tunnetusti antibakteerinen ja antiviraalinen inaktivoiden ja pidemmällä ajalla myös tuhoten viruksia. On totta, että ilmavirran kulkuun kuparioksidi tuskin vaikuttaa ja pienimmät partikkelit pääsevät maskin läpi. On kuitenkin huomattava, että virukset eivät ole eläviä partikkeleita vaan ne tarvitsevat isäntäsolun lisääntyäkseen. Virukset, kuten COVID-19 tautia aiheuttava SARS-CoV-2 tarttuvat usein pisaroiden mukana, kuten syljen, yskösten ja vastaavien eritteiden myötä. Maski suojaa näiltä pisaroilta kohtalaisen hyvin ja pisarat jäävät maskin pintaan. Kun maski on koutattu kuparilla ja tarkemmin kuparioksidilla, virukset inaktivoituvat minuuteissa, jolloin ne eivät enää kykene infektoimaan soluja. Tämä on osoitettu mm. Nebraskan yliopiston tutkimuksessa ns. TCID50-mentelmällä, missä todettiin virusten inaktivoituneen jo minuutin kuluessa ollessaan kosketuksissa kuparimaskin kanssa. Virusten tuhoutumiseen eli niiden RNA:ta ympäröivän proteiinikapsidin pilkkoutumiseen vaaditaan pidempi aika. Jos virus on inaktivoitunut ja menettänyt kykynsä infektoida soluja se ei myöskään aiheuta tauteja.

Kuparioksidilla koutattu maski on hygieeninen koska kuparioksidi tuhoaa bakteereja ja myös hiivoja ja homeita.

– Maski on kertakäyttöinen, sitä ei saa pestä?

Kirurgisia maskeja ei suositella pestäväksi.

– Valmistuttajan mukaan maskin voi käytön jälkeen kuivata ja ottaa uudelleen käyttöön, koska oletuksena on, että kupari inaktivoi virukset. Onko tästä tutkimustuloksia?

On kyllä tutkimustuloksia “Dr. Borkowilla, joka on Cu-tekstiilien tutkimuksen takana, on kiistatta huomattavat tieteelliset meriitit. Hänellä on yli 130 julkaisua ja hän toimii yli 50 tieteellisen lehden ja NIH-foorumin refereenä, arvioijana ja on myös tieteellisten lehtien toimituskomiteassa. Valmistaja käyttää MedCu:n (lisenssillä Cupron Inc:iltä) patentoitua teknologiaa.”

Maskien uudelleenkäytön osalta on huomioitava toistaiseksi voimassa oleva luokitus kertakäyttöisyydestä.

– Miten neuvomme asiakkaita käsittelemään ja säilyttämään maskin käytön jälkeen, jotta maski ei ole kontaminaation lähde olleessaan “kuivumassa”?

Säilytä maski kuivassa paikassa huoneenlämmössä, kuivata maski litteänä.

 – Jos asiakas yskii tai aivastaa maskiin tai joku yskii häntä päin, miten hänen tulee käsitellä maskia tämän jälkeen?

Turvaväliä suositellaan pidettäväksi. Yskät yskitään hihaan tai nenäliinaan mieluummin kuin maskiin. 

 Voinko käyttää samaa maskia päivittäin?

 Kuparioksidihiukkasten kyky torjua viruksia ei vähene merkittävästi ajan mittaan. On kuitenkin huomioitava kansalliset säännöt lääkinnällisten tuotteiden käytöstä myös ja etenkin maailmanlaajuisen pandemian aikana. Varmista, että käytät maskia alueesi käytännön mukaisesti.