Ravintolisä on ravintolisä - Adesso

Oops! Äskettäin ohimennen kuultuna, muistimme, että ravintolisät sekoitetaan joskus vaihtoehtoisiin hoitoihin ja hömppähoitoihin. Lisäksi niitä käytetään harhaanjohtavasti luontaistuotteiden tai lisäravinteiden synonyyminä. Joskus myös homeopaattisten valmisteiden kaltaisina tuotteina. Tarvitsee vaan palauttaa mieleen, mitä ravintolisät ovat. Ne ovat konsentroituja, tiivistettyjä elintarvikkeita, jotka ovat yleensä lääkkeiden kaltaisissa annosmuodoissa kuten tabletteina, annospusseissa, kapseleina jne. Ravintolisät on tarkoitettu perusterveille henkilöille. Niillä ei voida korvata aterioita eikä niitä käytetä sairauksien hoitoon. Ne eivät siis ole mitenkään eikä missään määrin vaihtoehtohoitoja.

Hyvä ravintolisä on tietysti turvallinen ja sillä on fysiologinen vaikutus. Kun lääkkeitä valvoo FIMEA, on ravintolisien valvonta EVIRAn piirissä, koska ne luokitellaan elintarvikkeiksi. Eroja on ja yksi tärkeä ero on siinä, että uuden ravintolisän saaminen Suomen markkinoille tapahtuu ilmoitusmenettelyllä eikä se mene lupaprosessin kautta. Valmistajalla tai maahantuojalla ja markkinoijalla on omavalvontavastuu. Ravintolisän analyysit ovat tärkeitä. On eräkohtaisesti tiedettävä, että esimerkiksi sallitut mikrobimäärät pysyvät annetuissa rajoissa ja fysiologisen vaikutuksen aikaansaavia ns. vaikuttavia aineita on riittävästi. Ravintolisät eivät ole tai eivät ainakaan saisi olla harrastelijoiden puuhaa, koska omavalvonnan pitää toteutua ammattimaisesti. Ravintolisät eivät välttämättä läpikäy pitkää kehityskaarta toisin kuin lääkkeiden kehitysfaasit, jotka testataan 3-4 vaiheessa. Ravintolisässä valitaan tunnetut vaikuttavat aineet tai jos ne eivät ole tunnettuja ja hyväksyttyjä, niiden turvallisuus ja mieluummin myös vaikutus tulee osoittaa. Ravintolisiä kehittävät usein lääkevalmistajat tai niihin erikoistuneet ammattimaiset toimijat, mutta myös elintarvikevalmistajat. Valmistus tapahtuu valvotuissa olosuhteissa, joko lääkestandardien mukaisesti tai omavalvonnalla riippuen siitä, missä ympäristössä asianmukainen tuotanto tapahtuu.

Euroopassa voidaan hakea ja saada ravintolisälle terveysväittämät. Ne haetaan EFSA:lta (European Food Safety Authority). Terveysväittämien saamiseksi on tuotteen fysiologinen vaikutus ositettava selvästi kenttäkokein. Kenttäkokeet ovat kevyempiä kuin kliiniset kokeet lääkekehityksessä. Käsittelyaika on pitkähkö ja koko proseduuri on kallis, joten hieman yleistäen, pienillä yrityksillä saattaa olla korkea kynnys lähteä hakemaan terveysväittämiä, vaikka tuote olisi erinomainen. Terveysväittämiä ei kuitenkaan voida käyttää ravintolisän mainonnassa, jos EFSA:lta ei ole hyväksyntää väittämille. Tästä syystä ravintolisien bioaktiivisuudet ja vaikutukset sanotaan varovasti ja arkaillen, jos väittämiä ei ole haettu tai saatu. Esimerkiksi paljon käytetyt probiootti-valmisteet markkinoidaan maitohappobakteeri tuotteina juuri tästä syystä. Jos probioottisille ominaisuuksille ei ole EFSAn hyväksyntää, kuten yleensä ei ole, tuotteen saa myydä ”vaan” maitohappobakteereina.

Miksi ravintolisiä sitten käytetään tai mihin niitä ylipäätään tarvitsemme? Mehän täällä Suomessa pystymme syömään hyvää, ravitsevaa ja vieläpä puhdasta ruokaa. Vähän yleistäen, kaikki on vieläpä vitaminoituja, joten mahdammeko kärsiä mistään ravinnon puutteesta? Meillä on aikaa harrastaa ja hoitaa itseämme. Kuitenkin hyvät ravintolisät auttavat hyvinvointiamme ja parantavat elämänlaatua. Otamme tässä esimerkin painonhallinnasta.

Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten ylipainoisia oli aika vähän. Nyt ylipainoisia on jo lähes puolet tai joidenkin tilastojen mukaan yli puolet väestöstämme. Olikohan se THL:n ennusteessa, missä arveltiin joka kolmannen olevan lihava 10 vuoden kuluttua. Pieni ylipaino tuskin haittaa edes ulkonäöllisesti ja näytöt vaikutuksista sairauksiin ovat pienet tai olemattomat, mutta suurin haaste on siinä, että se ylipaino lisääntyykin vuosi vuodelta ja muodostaa sitten ainakin yksilötasolla ongelman. Selvää on, että ruumiillisen työn vähentyminen, prosessoidut ruoat, runsas vapaa-aika, yletön kalori tarjonta mega-karkkipussien, sipsien, hampurilaisten yms. muodossa ovat pääsyynä lihomiseen. (Ei oteta nyt kantaa aineenvaihdunnallisiin sairauksiin tai esim. joihinkin hormonihoitoihin, jotka saattavat aiheuttaa turpoamista tai lihomista.) Runsas hikoilu pari kertaa viikossa harrasteen parissa auttaa jossain määrin, mutta kaikki me tiedämme, että se ei todellakaan vastaa 8 h/pv ojan kaivuuta, näin karkeana esimerkkinä. On vaan hyväksyttävä se tosiasia, että tarvitsemme apua ehkäisemään, pysäyttämään tai hidastamaan liiallista painonnousua. Niinpä ravintolisät kaivetaan esiin. Olisi ihanaa, kun olisi ihmepilleri, joka laihduttaisi nopeasti ja vaivattomasti. Silloinhan me kaikki olisimme hoikkia. Näin ei kuitenkaan ole vaan kärsivällisyyttä tarvitaan.

Adesso maahantuo ja markkinoi kuituperusteista ravintolisää painonhallintaan. PHYSIOMANNA® FIBRA on Physimannaa, glukomannaania ja fenkolia sisältävä puhtaasti luonnollinen tuote. Yhdessä vähäkalorisen ruokavalion kanssa Fibra edistää laihtumista ylipainoisilla henkilöillä. Tuotteen sisältämälle liukoiselle kuidulle, glukomaannanille (konjac mannan, glucomannan) on EFSA:n hyväksymät terveysväittämät. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että on riittävän hyvin osoitettu glukomannaanin teho edistää painonpudotusta. Käytetty glukomannaanin määrä hyväksytyissä kenttätutkimuksissa oli 3 g vuorokaudessa, 1 g ennen ateriaa kolme kertaa päivässä. Yhdessä Fibra pussissa on 3 g glukomannania, joten se riittää koko päivän tarpeeseen. Hyväksytty terveysväittämä glukomannaanin on myös normaalin veren kolesterolitason säilyttäminen (suositeltu päiväannos 4 g Glukomannaania, 1+1/3 pussia Physiomanna Fibraa). Saarnipuun mahlasta eristetty ja puhdistettu Physiomanna säätelee suolen toimintaa. Fibraa myyvät Adesson verkkokaupan lisäksi apteekit ja tuote on myös Yliopiston Apteekkien ja YA ego-myymälöiden valikoimassa.

Ravintolisät eivät siis korvaa ravintoa eivätkä lääkkeitä eivätkä siten ole vaihtoehtoisia hoitoja, eikä niitä tule siihen sekoittaa. Kuitenkin sopivilla valinnoilla voidaan perusterveenä vielä vaikuttaa siihen, että suurta lääkearsenaalia ei sitten myöhemmin tarvita. Hoidetaan itseämme oikeilla valinnoilla.