Naturativ Tehoseerumit ja vaikuttavat aineet - Adesso

Kirjoittaja: Kristiina Ylihonko, FT (Biokemia)
Naturativ:in tehoseerumit

1. MIKSI NATURATIV? Joitain vuosia sitten muutamat apteekit halusivat hyvän ja kattavan luonnonkosmetiikkasarjan Suomen markkinoille ja luonnollisesti apteekkimyyntiin. Lupasimme katsella sopivaa sarjaa. Tehtävä ei ollut helppo. Sarjoja oli ja on runsaasti tarjolla, ja paremminkin jopa tyrkyllä. Oli lähdettävä oman osaamisen avulla kartoittamaan sarjoja ja tutkijamaisesti luoda kysymykset, joihin parhaiten vastaava on sitten meidän sarja.
Asetimme 4 laajahkoa kysymystä, jotka sopivalla tavalla mukailevat lääkekehitystä: 1) Mikä on luonnon raaka-aineiden aste valmisteissa, mikä sertifikaatti on valmisteissa ja kattaako sertifiointi valmistuksen, erityisesti raaka-aineet ja valmistusprosessin. 2) Läpäiseekö vaikuttava aine ihon uloimman kerroksen eli pääseekö aine iholle ja onko pitoisuus riittävä vaikutuksen aikaansaamiseen? 3) Onko vaikuttavalla aineella tunnettu biokemiallinen mekanismi ihokudoksessa tai ihosoluissa? Tai voidaanko vaikutus johtaa aineen tutkitusta vaikutuksesta muusta käyttötarkoituksesta. 4) Onko tutkimukselliset näytöt riittäviä? – rinnakkaistutkimukset, kenttäkokeet, ”plasebo” vertailu, tilastollinen merkittävyys. Neljäs kysymys oli mukana vaikka selvää on, että kosmetiikasta ei kovinkaan perusteellista, dokumentoitua tutkimusta löydy. Paljon on tehty, mutta vain niukasti dokumentoitu.
Ensimmäisen kysymyksen avulla putosi suurin osa sarjoista pois. Yksinkertaisesti, jos etsimme luonnonkosmetiikkaa, niin siinä ei voi olla synteettisiä aineita. Vaikka kemiallisten aineiden mukana olo ei sinällään huonontaisi tuotteita, on parempi välttää kompromissia. Haimmehan luonnonkosmetiikka-sarjaa emme kosmetiikka-sarjaa. Lisäksi vielä toistaiseksi villi sertifiointi oli vaikea hahmottaa ja päädyimme siihen, että selkein on NaTrue-sertifikaatti, mutta muitakaan ei poissuljettu2- ja 3-kysymyksessä oleellista oli tuotetiedon saanti. Sekään ei aina ole yksinkertaista. Ja 4 sitten jätettiin lopulta arvioimatta. Näin se olikin lopulta helppo päätös, koska ainoastaan Puolalaisesta Naturativ-sarjasta oli riittävät tiedot saatavana ja saimme hyvin vastaukset kysymyksiimme. Toki paljon aikaa meni sitten vielä kirjallisuuden kanssa ja ekstrapolointia tarvittiin.

2. NATURATIV -TEHOSEERUMIT Luonnon kosmetiikka on oikeasti paljon vanhempi kuin synteettinen kosmetiikka koska aina ihmiset ovat halunneet kaunistaa itseään, jo paljon ennen kuin kemistien ammattikunta on syntynyt. Luontohan tarjoaa loputtoman variaation ja näppärästi yhdistelemällä saadaan hyviä ja monipuolisia tuotteita. Samoin kuin lääkkeiden, ravintolisien ja puhtaiden ravintoaineiden taustalla on usein kansanlääkinnän perinnetieto rohtojen ja yrttien käytöstä, on myös luonnonkosmetiikan raaka-aineita johdettu onnistuneesti näistä vanhoista kokemusperäisistä lääkeyrteistä. Luonnon tarjoama monipuolisuus mahdollistaa useamman aineen käytön haluttuun vaikutukseen samassa tuotteessa. Edellytyksenä ovat tietysti taidokkaat luonnonyhdisteiden kemistit ja formulaation osaajat, jotka osaavat yhdistellä ainekset tasaisiksi ja säilyviksi seoksiksi ja vielä mahdollisimman taitavasti vältellä voimakkaimmin allergisoivia luonnonaineita. Taitavan kehitystyön tuloksena ovat Naturativin erittäin hoitavat ja ihotyypeille sekä olosuhteille kohdennetut tehoseerumit. Tehoseerumeita löytyy viisi erilaista kasvojen alueen ihon ongelmien ratkaisuun tai estämään iho-ongelmia ja miellyttämään käyttäjää.

2

Kaikissa Naturativ:in tehoseerumeissa on Hyaluronihappo Natrium-suolana. Hyaluronihappo on oleellinen ainesosa paitsi haluttujen vaikutusten vuoksi, myös tasaisen ja hieman geelimäisen koostumuksen saamiseksi.
2.1 TEHOSEERUMI 1 Palkittu tehoseerumi 1 on voimakas kosteuttaja ja se on suunniteltu erityisesti kuivalle ja herkälle iholle. Vaikuttavia aineita on neljä; Merisaunion uute, Ruusuvesi ja Pienimolekyylinen Hyaluronihappo ja suurimolekyylinen (pitkäketjuinen) Hyaluronihappo. Kaikki tehoaineet on tunnettuja luonnonaineita paitsi kosmetiikassa, myös lääkinnässä tai elintarvikkeissa.

Merisaunion uute vähentää ihon ärsytystä ja punoitusta rauhoittaen ihoa. Lisäksi uute neutraloi happiradikaaleja toimien anti-oksidanttina. Merisaunion uutteista on tunnistettu useita bioaktiivisia aineita, kuten flavonoideja. Flavonoidit saattavat hyvin vastata antioksidanttivaikutuksista. Muuten yksittäisten aineiden vaikutuksesta ei saa johdettua uutteen ihoa rauhoittavaa vaikutusta, joten todennäköisesti useampi aktiiviaine vastaa näistä ominaisuuksista. Merisaunion uutteen vapaita radikaaleja neutraloiva vaikutus auttaa korjaamaan UV:n aiheuttamia vaurioita.
Ruusuvettä (Rose Water -Rosa Damascena Flower Water) on perinteisesti käytetty hyvinkin monipuolisesti lääkinnässä; vatsa- ja rintakipujen hoitoon, vahvistamaan sydäntä, kuukautisvuotoon ja ruoansulatuskanavan ongelmiin sekä päänsärkyyn. Ruusuvesi sisältää useita potentiaaleja vaikuttavia aineita, mm. fenolsiia yhdisteitä, joten on mahdollista, että laajakirjoisuus perinnelääketieteessä onkin johtunut siitä, että eri bioaktiiviset aineet vastaavat näistä hyvinkin erilaisista vaikutuksista, eikä kyse välttämättä ole uskomuksesta. Ihon vaikutuksista on hyvin osoitettu punoituksen väheneminen, hyvä kosteuttaminen ja iho myös tuntuu pehmeämmältä tai joustavammalta. Ruusuveden sisältämiä eteerisiä öljyä käytetään parfyymeinä. Tuoksu on mieto ja useimmille miellyttävä.
Hyaluronihappo on varsin hyvin tunnettu ja yleinen ihmisillä ja eläinlajeilla esiintyvä kehon voiteluaine. Luonnon kosmetiikkaan Hyaluronihappo valmistetaan fermentoimalla vehnä-alustasta maitohappobakteerien avulla. Iholla Hyaluronihappo täyttää sidekudoksen yhdessä veden ja proteiinikompleksien kanssa ja on tärkein soluväliaine. Hyaluronihappo on sokeri muodostuen toistuvista disakkaridi-yksiköistä (kuva alla). Molekyylin koon ja vaikutusten perusteella jaotellaan pienimolekyylinen (< 200 kDa) ja suurimolekyylinen Hyaluronihappo (> 800 kDa) ja usein vielä luokitellaan keskikokoinen molekyyli (200-800 kDa) erikseen. Esitetyt moleyylipainot voivat vaihdella luokittelijasta ja tarkoituksesta riippuen.

Hyaluronihapon vaikutukset esimerkiksi nivelissä tunnetaan hyvin ja hyaluronihappo onkin nivelnesteen tärkein yksittäinen ainesosa. Pienimolekyylinen Hyaluronihappo imeytyy hyvin ihoon kuolleen solukon muodostaman ulkokerroksen läpi, indusoi omaa synteesiään ja uudistaa soluja päästen siten toteuttamaan normaalia fysiologista vaikutustaan hyvänä kosteuttajana ja voitelijana. Suurimolekyylinen Hyaluronihappo jää pintakerroksiin ja siinä suojaa ihoa kosteuden haihtumiselta estäen kuivumista.
Kosmetologiassa Hyaluronihapon vaikutuksista kiistattomimpana pidetään kosteuttamista ja ryppyjen oikenemista. Nämä vaikutukset voidaankin hyvin johtaa molekyylin varsinaisesta fysiologisesta vaikutuksesta. Hyaluronihappoa on ihossa runsaasti, mutta sen biosynteesi vähenee ikääntyessä. Tästä syystä on hyvä lisätä määrää ulkoisesti ja tehoseerumi 1:n runsas hyaluronihappo-pitoisuus, 450 mg/pullo, auttaa nopeasti korjaamaan alenevan pitoisuuden iholla.
Yhteenvetona edellisten kappaleiden mukaisesti, voimme esittää Tehoseerumi 1:lle seuraavat vaikutukset:
Tehohoito herkälle ja kuivalle iholle;
RAUHOITTAA; Ruusuvesi (kaikkien yhteisvaikutus)
KIINTEYTTÄÄ; Hyaluronihappo (HA), Merisaunion uute, Ruusuvesi
KOSTEUTTAA; HA, Ruusuvesi
TASOITTAA (sis. suoristaa ryppyjä); HA
POISTAA PUNOITUKSEN; Ruusuvesi (yhteisvaikutus)
ANTIOKSIDANTTI, ELIMINOI VAPAITA RADIKAALEJA, KORJAA UV-VAURIOITA; Merisaunion uute

2.2 TEHOSEERUMI 2 Tehoseerumi 2 on suunniteltu virkistämään ja elävöittämään ihoa ja siksi nimityskin on anti-ageing, ikääntymistä vastaan. Tehoseerumi 2 sisältää runsaasti uutteita ja öljyjä, joissa on monia bioaktiivisia yhdisteitä. Kehon myötä iho vanhenee. Ihon kimmoisuutta avustavat Hyaluronihapon, kollageenin ja elastiinin määrä vähenee ja iho alkaa roikkua. Tämä voi tapahtua jo kohtalaisen nuorellakin iholla.

Koska ikääntyvän ihon hoitamiseen ja kohottamiseen tarvitaan tuhdit aineet, on Tehoseerumi 2 erittäin rikas vaikuttavien aineiden suhteen, kuten alla olevasta ilmenee.
Manilkara Multinervis uute suojaa kollageenia ja edistää elastiinin uusiutumista estämällä elastaasia, elastiinia hajottavaa entsyymiä. Uutteesta on eristetty, puhdistettu ja tunnistettu ainakin flavonoideja ja tanniinia, mutta yksittäisen aineen spesifistä vaikutusta ei ole onnistuttu osoittamaan ja uutteen aktiiviaineiden yhteisvaikutus tarvitaan fysiologisen vaikutuksen aikaansaamiseksi iholla. Elastiini ja kollageeni parantavat ihon kimmoisuutta ja elastisuutta antaen iholle ryhtiä ja lujuutta. Tästä syystä Manilkara Multinervis-uutetta käytetäänkin anti-ageing tuotteissa näiden sopivien vaikutusten vuoksi. Manilkara Multinervis on trooppisten alueiden puu.
Tomaatista eristetty Lykopeeni kuuluu karoteeneihin ja suojaa UVA ja UVB säteiden aiheuttamilta vaurioilta ja se kuuluu lisäksi antioksidantteihin. Lykopeeni suojaa solunsisäistä DNA:ta ja estää näin UV-valon aiheuttamat DNA-vauriot. Varsinainen UV-suoja on verrattain pieni alle SPF5. Lykopeenillä on myös ns. väriä kirkastavaa vaikutusta, mutta sillä ei tehoseerumissa juurikaan ole merkitystä. Lykopeeni soveltuu erittäin hyvin tuotteeseen, mikä on tarkoitettu Ihon ennenaikaista vanhenemista vastaan, juuri antioksidantti ja solujen DNA:ta suojaavan vaikutuksen vuoksi.
Argan-öljyllä on useita edullisia ominaisuuksia ihonhoidossa. Argan-öljyn kosteuttava vaikutus perustuu ainakin osittain sen sisältämiin tyydyttämättömiin rasvahappoihin, jotka pehmentävät iho-kudosta. Arganöljy suojaa ihosoluja niin ikään vapailta radikaaleilta, tehostaen Lykopeenin vaikutusta. Kosteuttavan ja suojaavan vaikutuksen lisäksi Argan öljyn sanotaan myös oikovan juonteita, mutta varsinaista dataa siitä ei ole. Argan-öljyn on ositettu korjaavan hyperpigmentaation aiheuttamia häiriöitä. Argan-öljy sisältää runsaasti omega-rasvahappoja sekä luonnon A- ja E-vitamiineja. Argan-öljyn ainesosia: asyyliglyseridit, tokoferolit, karotenoidit, skvaleeni ja oleiinihappo. Runsaasti rasvahappoja (99%).
Kultaleväuute (Laminaria Ochroleuca) sisältää runsaasti kasvisteroleja, jotka ovat tunnettuja monipuolisista biologisista vaikutuksista. Kosmetiikassa kyky stimuloida kollageenin tuotantoa on ehkä mielenkiintoisin näistä vaikutuksista, vaikka sitä ei ole erikseen kuvattu Kultaleväuutteen osalta. Kaikille leväuutteille esitetään kosmetiikassa paljon hyviä ominaisuuksia, jotka voivat perustua kasvisteroleihin, mutta näyttö on lopulta aika vähäistä. Kultaleväuute kuitenkin lisää ihon omaa puolustusta, suojaa ihosolujen DNA:ta, voi korjata DNA-vaurioita, kosteuttaa, vahvistaa ihon luonnollista rasvakerrosta eli suojaa ja saattaa vähentää ihotulehduksia ja vielä vahvistaa UV-suojaa iholla.

Kuten muutkin Naturativin tehoseerumit, Tehoseerumi 2 sisältää Hyaluronihappoa, jonka vaikutukset on käsitelty jo Tehoseerumi 1:n yhteydessä. Samoin Ruusuvesi (kts kpl 2.1) on yksi Tehoseerumi 2:n vaikuttava aine ja antaa samalla myös miellyttävän, joskin hyvin miedon tuoksun.
Tehoseerumi 2:ssa on myös Retinolia, A-vitamiinin komponenttia. Retinoli stimuloi kollageenin uudistumista ja parantaa siten ihon kimmoisuutta ja elastisuutta. Eli retinoli tukee Manilkara Multinervis-uutteen vaikutusta. Lisäksi Luonnon E-vitamiini toimii anti-inflammatorisena eli tulehdusta estävänä aineena, torjuu vapaita radikaaleja ja edelleen antioksidantti-ominaisuudet on hyvin osoitettu. Luonnon E-vitamiinissa on kaikki isomeerit mukana, joten biologinen vaikutus on hyvä. Vitamiinit täydentävät hienosti uutteiden ja öljyjen monipuolisia ihon kuntoa kohottavia vaikutuksia.
Moderni, energinen, luonnollinen KASVOJEN Tehoseerumi 2 (ecoAmpulli 2) on tehty herkälle ja kuivalle iholle ja erityisesti kasvojen väsyneen ihon kohottamiseen. Säilyttää ihon nuorekkuuden. Seerumia voi käyttää päivä- tai yövoiteen alla tai sellaisenaan.
Yhteenvetona vielä todetaan Tehoseerumi 2:lle seuraavat vaikutukset, joita vahvistetaan useamman aineen vaikuttaessa samaan ominaisuuteen.
KOSTEUTTAA: Hyaluronihappo, Ruusuvesi, Argan-öljy
ELVYYTTÄÄ IHOA (lisää elastisuutta ja kimmoisuutta; tasoittaa): Manilkara Multinervis-uute, Hyaluronihappo, Retinoli, Kultaleväuute
UV-SUOJA, UV-VAURIOIDEN KORJAUS: Lykopeeni, Argan-öljy, Kultaleväuute, Vitamiinit
ANTIOKSIDANTTI: Lykopeeni, Kultaleväuute, Luonnon E-vitamiini
RAUHOITTAA, VASTUSTAA TULEHDUSTA: Kultaleväuute, Luonnon E-vitamiini

2.3 TEHOSEERUMI 3 Tehoseerumi 3 on kehitetty erityisesti Couperosa-iholle ja sisältääkin runsaasti Ginkgo-uutetta. Couperosassa ihon pienet hiusverisuonet ovat laajentuneet, mikä näkyy iholla punaisuutena ja myös punertavan-sinisinä viiruina. Ainakin näyttää siltä, että hiusverisuonet myös katkeilevat. Couperosa-iho on hyvin yleinen suomalaisilla johtuen ainakin perintötekijöistä ja säätilasta (kylmä ja paleltuminen). Täsmätuote Couperosaiholle sisältää verisuonia vahvistavia, ihon kuntoa yleisesti parantavia ja kosteuttavia luonnonaineita.

Viininlehtiuute (Vitis Vinifera ( Grape) Leaf Extract) on Greipin lehdistä tehty uute koostuen pääosin fenolisista yhdisteistä. Vaikuttavat aineet on tunnistettu ja antioksidantteina tunnetut Proantosyanidinit (Proanthocyanidin) ovat suurin ryhmä. Uute sisältää myös vihreästä teestä tuttuja katekiinia ja epi-katekiinia sekä taxifoliinia. Uutteella on osoitettu olevan kiinnostavia biologisia vaikutuksia, joista kosmetiikan kannalta tärkeimmät ovat antioksidantti-vaikutukset ja pintaverisuonia vahvistava vaikutus. Suun kautta otettuna on toisaalta kuvattu verisuonia laajentava vaikutus, mutta se ei ole ristiriidassa kosmeettiseen vaikutukseen.
Lakritsi-juuren uute (Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract) on yksi vanhimmista perinnelääketieteen rohdoista. Tärkeimpinä vaikutuksina pidetään ärsytystä ja tulehdusta hillitsevää vaikusta. Myös yskän ärsytykseen on lakritsijuurta ja sen uutetta käytetty. Koostumus tunnetaan hyvin. Fenolinen yhdiste, Glabridiini on ehkä tärkein ja paljon tutkittu vaikuttava aine useisiin indikaatioihin. Kosmetiikan kannalta tärkeimpänä pidetään ihoa vaalentavaa vaikutusta, mutta se nyt ei ole tyypillisesti haluttu ominaisuus suomalaisen iholle. Muut vaikutukset, kuten ihon kirkastaminen ja värin tasoittaminen ovat sen sijaan relevantteja. Lakritsiuutteen on myös osoitettu vähentävän punoitusta ja turvotusta, jotka vaikutukset ovat johdettavissa ärsytystä ja tulehdusta vastustavista vaikutuksista.
Neidonhiuspuuta (Ginkgoa) on erityisesti muistisairauksiin runsaasti tutkittu. Tutkimuksia löytyy vähän laidasta laitaan, mutta positiiviset vaikutukset verenkiertoon ovat melko selkeitä. Se ominaisuus on myös kosmetiikan kannalta keskeinen. Ginkgon vaikuttavat aineet ovat flavonoidit, bioflavonoidit, proantosyanidiinit, ja diterpeenit (ginkgoliidi A, B, C). Monikirjoinen bioaktiivisuus paletti on jossain määrin kohdistettu eri aktiiviaineille, mutta tutkimuksen tai ainakin dokumentaation taso vaihtelee. Kosmetiikan kannalta relevantit vaikutukset ovat seuraavat: vahvistaa verisuonia, vaikuttaa verisuonten säätelyyn kiihdyttäen verenkiertoa. Lisäksi Gnkgon uskotaan kiinteyttävän ja antavan kimmoisuutta iholle. Nämä vaikutukset saattavat olla epäsuorasti antioksidatiivisten vaikutusten perustella johdettavissa.
Kultaleväuute, Laminaria Ochroleuca on käsitelty Tehoseerumi 2:n yhteydessä ja siinä pääteltiin hyväksyä seuraavat vaikutusväitteet: – rauhoittaa, nopeuttaa paranemista, vahvistaa ihoa suojaavaa rasvakerrosta, estää auringon polttamia tai paremminkin korjaa vaurioita.
Argan-öljy käsiteltiin myös Tehoseerumi 2:n yhteydessä ja vaikutuksia ovat: torjuu vapaita radikaaleja, tasoittaa juonteita, kosteuttaa. Ruusuveden (Tehoseerumi 1, kpl 2.1) Ihon vaikutuksista on hyvin osoitettu punoituksen väheneminen, hyvä kosteuttaminen ja iho myös tuntuu pehmeämmältä tai joustavammalta. Hyaluronihappo on käsitelty niin ikään Tehoseerumi 1:n kohdalla.
Lisäksi tuotteen sisältämä luonnon E-vitamiini torjuu vapaita radikaaleja ja estää tulehdusta.
Couperosa-iho ilmenee yleensä siinä 20-30 –vuotiaasta alkaen ja on tunnetuin 30-50 vuotiailla. Sen hoito kehotetaan aloittamaan ajoissa. Lääketieteessä Couperosaa ei varsinaisesti tunneta tai erotella ja sitä pidetäänkin ruusufinnin esiasteena tai varsin lievänä ruusufinnin ilmentymänä. Kosmetologit tunnistavat hyvin Couperosa-ihon ja osaavat suositella oikeita tuotteita. Mitään rajuja kuorintoja tai ylipäätään ihoa rikkovia toimenpiteitä ei kannata käyttää.
Analogisesti muiden Tehoseerumien kanssa, yhteenveto Couperosa-seerumin vaikuttavien aineiden osallisuudesta tuotteen tehoon:
KIRKASTAA, VÄHENTÄÄ PUNOITUSTA: Lakritsiuute, Ginkgo
VAHVISTAA VERISUONIA: Viinilehtiuute, Ginkgo
RAUHOITTAA: Kultaleväuute, Ruusuvesi
KOSTEUTTAA: Ruusuvesi, Hyaluronihappo, Argan-öljy
LISÄÄ KIMMOISUUTTA, SILOTTAA: Argan-öljy, Ginkgo, Lakritsiuute
KORJAA: Kultaleväuute, Argan-öljy
SUOJAA: Viinilehtiuute, Lakritsiuute, Ginkgo, Kultaleväuute, Argan-öljy, Luonnon E-vitamiini, Hyaluronihappo
Tehoseerumi 3:n käyttäjän on oltava kärsivällinen, sillä vaikutukset eivät näy ihan yhtä nopeasti kuin Tehoseerumi 1 tai 2 käyttäjillä. Vaikutukset hiusverisuonten vahvistamiseen tulevat hitaasti näkyviin.
2.4 TEHOSEERUMI 4 TEHOHOITO AKNE-IHOLLE
Aknea esiintyy yli puolella murrosikäisitä ja yleensä se menee ohitse murrosiän jälkeen. Joillain kuitenkin akne jää päälle ja jatkuu jopa 40 vuotiaaseen asti. Vaikka murrosikäinen tietääkin sen olevan ohimenevä vaihe, se saattaa olla vaikeaa ja nuori etsii apuja ihon hoitoon. Kun talirauhasen tiehyt tukkeutuvat, talirauhaset tulehtuvat ja sitä sanotaan akneksi. Tulehdukseen liittyy ihon normaaliflooraan kuuluva bakteeri, Propionibacterium acnes ja usein myös joitain hiivoja. Varsinaisen tulehduksne aiheuttaa kuitenkin talirauhasen hajoamistuotteet.

Tehsoeerumi 4 on täsmätuote akne-iholle. Siinä on sopivasti talirauhasta hillitseviä ja bakteerien kasvua hidastavia aineita, jotka vaikuttavat synergistisesti.
Takiainen (Burdock) – Arctium Majus Root Extract – säätelee talin eritystä. Lisäksi se on puhdistava hidastaen ja jopa estäen bakteerien kasvua. Antibakteerinen vaikutus on osoitettu hyvin in vitro. Takiaisen juuriuutteen koostumus tunnetaan ja siitä on tunnistettu useita bioaktiivisia aineita kuten polyasetyleenejä, fenolisia yhdisteitä, happoja yms. Kaikki niistä ei kuitenkaan läpäise ihon ulkokerrosta. Tulehdusta vähentävä vaikutus on osoitettu kohtalaisen hyvin. Yleisesti takiaista on käytetty metabolisiin vaivoihin ja elimistön puhdistamiseen.
Muodikas Nyamplung öljy on mielenkiintoinen hyvin korkean öljypitoisuuden vuoksi. Sen koostumus tunnetaan ja tyypillisen kasviöljyn tapaan, useita bioaktiivisia yhdisteitä löytyy. Kokemusperäinen tieto on edelleen tärkeämpi kyseisen öljyn osalta ja näitä vaikutuksia ovat antibakteerinen, uudistava ja arpeutumista vähentävä vaikutus. Sitä on perinnelääketieteessä käytetty haavainfektioiden hoidossa, myös märkiviin haavoihin. Vaikutus on osoitettu äskettäin in vitro (2015).
Fermentoitu rapsiöljy (Candida Bombicola (Glucose) Methyl Rapeseedate Ferment)– on Candida bombicolalla metyyli-rapsiöljystä ja sokerista fermentoitu tuote. Fermentointituotteen on osoitettu hidastavan ja jopa estävän Propionibacterium acnes (akne) ja Corynebacterium xerosis (ihotulehdus) bakteerien kasvua. Lisäksi puhdistava ja talin eritystä säätelevä vaikutus on osoitettu.

Kultaleväuute, Laminaria Ochroleuca, (kts Tehoseerumi 2) – rauhoittaa, nopeuttaa paranemista, vahvistaa ihoa suojaavaa rasvakerrosta, suojaa auringon aiheuttamilta palovammoilta tai ainakin korjaa vaurioita.
Arganöljyn (kpl 2.2) ja Hyaluronihapon (2.1), Ruusuveden (2.1) ja Luonnon E-vitamiinin ihovaikutukset on käsitelty jo muiden tehoseerumien yhteydessä.
Vaikuttavien aineiden katsauksella päästään seuraaviin vaikutuksiin:

RAUHOITTAA -Nyamplung öljy, kultaleväuute, Argan öljy, Ruusuvesi
UUDISTAA – Nyamplung öljy, Hyaluronihappo
SÄÄTELEE TALIN ERITYSTÄ – takiainen, Argan-öljy, fermentoitu rapsiöljy
ANTIBAKTEERINEN – takiainen, Nyamplung öljy, fermentoitu rapsiöljy (bakteriostaattinen)
KOSTEUTTAA – Hyaluronihappo, Ruusuvesi
ANTIOKSIDANTTI: Argan-öljy, Luonnon E-vitamiini
VÄHENTÄÄ TULEHDUSTA: takiainen, Argan-öljy, fermentoitu rapsiöljy, luonnon E-vitamini
SUOJAA: Kultaleväuute, Argan-öljy, Luonnon E-vitamiini, Hyaluronihappo

2.5 TEHOSEERUMI 5 Silmiä ympäröivä iho (SY) on herkempi kuin muu kasvojen iho. Tästä syystä Naturativ on kehittänyt erityisesti silmänympärys iholle tarkoitetun tehoseerumin.

Tehoseerumi 5 sisältää aiemmissa kappaleissa käsitellyistä Tehoseerumeista 1-4 tutut aineet; Laminaria Ochroleuca Kultaleväuute, Hyaluronihappo ja Luonnon E-vitamiini, sekä lisäksi vielä 4 muuta luonnontuotetta, joissa on useita bioaktiivisia aineita.
White Lily, Marapuama ja Pfaffia uutteet – ovat saatavana myös valmiina seoksena luonnonkosmetiikkaan, koska niitä usein käytetään yhdessä. Seos saa aikaan verenkierron vahvistumisen silmien alapuolella ja sekä roikkuvat silmäpussit ja tummat silmän alustat häviävät. Uute-seos myös vahvistaa ihoa silmien ympärillä. Tuotetta käytetään paljon luonnonkosmetiikassa ja nimenomaan silmien ympärille applikoitavaksi. Vaikuttavia aineita on ainakin saponiinit ja flavonoidit. Vaikutusmekanismia ei ole osoitettu, ja vaikutuksetkin ovat enemmän mainostyyppisiä, mutta runsas käyttö puoltaa tiedon oikeellisuutta.
Helokkiöljy (Oenothera Biennis (Evening Primrose) Oil ) on runsaasti linoleenihappoa ja tärkeätä GammaLinoleenihappoa (GLA) sisältävä kasviöljy. Sille kuvataan paljon mahdollisia biologisia vaikutuksia, joista osa on mukavasti todistettukin. Helokkiöljy on käytössä joissain maissa lääkkeenä atooppiseen ihotulehdukseen. Helokkiöljy kosteuttaa ihoa, hoitaa ärtynyttä ihoa ja ihotulehduksia sekä mahdollisesti oikaisee juonteita.
Luonnon kofeiinia kahvipuruina on käytetty mm. hiusten puhdistukseen saamaan luonnollinen kiilto ja myös iholle vilkastuttamaan verenkiertoa. Kahvia joutuu kuitenkin juomaan todella runsaasti jotta saadaan sama kofeiinin vaikutus iholle kuin saadaan konsentroidulla seerumilla. Oheiset kofeiinin relevantit vaikutukset nimenomaan silmänympärysiholle ovat kohtalaisen vakuuttavasti selvitetty: vähentää turvotusta ja tulehdusta, parantaa verenkiertoa ja poistaa nestekertymää. Näistä saadaan näkyvänä vaikutuksena silmäpussien hälveneminen ja vahvistuva SY-iho.
Muista Tehoseerumeista poiketen Tehoseerumi 5:ssä on Ruusuveden sijaan Ruiskukkavesi, Centaurea Cyanus Flower Water. Vaikutukset ovat hieman heikompia kuin ruusuvedellä, mutta sopii hyvin tällaisena mietona tuotteena mukaan seerumiin ja se on myös puhdistava.

Yhteenvetona SY-Tehoseerumi 5:n vaikutukset.
HÄIVYTTÄÄ SILMÄPUSSEJA JA HÄLVENTÄÄ TUMMIA SILMÄNALUSIA; White Lily, Marapuama ja Pfaffia uutteet, Luonnon Kofeiini
PARANTAA VERENKIERTOA HIUSSUONISSA JA PINTAVERISUONISSA; White Lily, Marapuama ja Pfaffia uutteet, Luonnon Kofeiini
KOSTEUTTAA; Hyaluronihappo, Helokkiöljy, Ruiskukkavesi
KIINTEYTTÄÄ JA TASOITTAA; Helokkiöljy,
PUHDISTAA; Kultaleväuute, Ruiskukkavesi
HOITAA; Helokkiöljy, Kultaleväuute
SUOJAA; Luonnon E-vitamiini
RAUHOITTAA; Helokkiöljy,
TASOITTAA; Helokkiöljy, Luonnon Kofeiini
Tehoseerumi 5 poistaa myös kutinaa silmienympäriltä, esimerkiksi kulmakarvojen alueelta. Tämä ominaisuus on tullut käyttäjien kokemuksena.

3. Huomattavaa tehoseerumien käytössä Kasvojen puhdistus ennen tehoseerumin levitystä on tärkeää kokonaisvaikutuksen kannalta. Vaikka tehoseerumeissa on mukana puhistavia ainesosia, niin kasvojen ja kaulan alueen huolellinen puhdistaminen
ennen seerumin levitystä takaa parhaan mahdollisen tuloksen, koska silloin seerumin runsaat ainekset pääsevät vaivattomasti levittäytymään ja imeytymään iholle. Naturativin kasvohoidon opas ehdottaa käytettäväksi aamuin, illoin Puhdistusmaitoa ja Kasvovettä tai vaihtoehtoisesti puhdistaa Misellaarivedellä ennen tehoseerumin levittämistä.
Pienet määrät tehoseerumia riittävät. Pipetoimalla tutista yhden tipan kämmenselälle, saa tehoseerumin levitettyä kasvojen ja kaulan alueelle tai Tehoseerumi 5:n osalta silmien ympärille.
Kosmetologit suosittelevat Naturativ Päivä- ja Yövoiteen levitystä tehoseerumin päälle vaikutuksen maksimoimiseksi ja meikkipohjaa varten.
Allergikot: INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) listat löytyvät tuotteista. Kaikki Naturativ-tuotteet löytyvät CosmEthics –tietokannasta, joten tuotteen sisällön voi tarkastaa sieltäkin. Pienen määrän kokeilu on suotavaa ennen varsinaista käyttöä, mikäli on syytä epäillä allergiaa.