Kysymykset ja vastaukset EMEFORT rautavalmisteeseen liittyen - Adesso

Kysymykset ja vastaukset EMEFORT rautavalmiste

EMEFORT on hyvin siedetty, tehokkaasti imeytyvä rautavalmiste. Emefort-ravintolisä valmistetaan Italiassa lääketehtaassa lääkevalmistuksen standardien mukaan.

Esitimme italialaiselle gynekologille EMEFORTiin liittyen kysymyksiä ja ohessa on suomenkielelle käännetyt kysymykset ja vastaukset.  Doctor Francesca Manganello Obstetrics e Gynecology specialist Mirano (VE)
vastaa keskeisiin kysymyksiin EMEFORT rautavalmisteeseen liittyen:

1. Emefortin edut verrattuna muihin rautavalmisteisiin?
Emefort on ainoa suussa liukeneva ravintolisä, joka sisältää terveysministeriön määräysten mukaisen maksimimäärän rautaa annospussissa, 30 mg/pussi/pv. Tuotteelle tyypillinen suun limakalvoilla liukeneminen parantaa raudan imeytymistä ja sen biohyödynnettävyyttä. Emefortilla ei ole sivuvaikutuksia ja sen hinta on kohtuullinen. Emefort sopii kasvisruokavaliota noudattaville ja vegaaneille eikä valmiste sisällä gluteenia tai laktoosia. Emefort on pakattu sopiviin annospusseihin helposti nautittavaksi sellaisenaan. Emefort on hyvänmakuinen.

ja kenelle suosittelet EMEFORTia?
Kaikille potilaille, joilla on riskinä raudanpuutos tai lisääntynyt raudan tarve. Esimerkiksi murrosikäiset nuoret, hedelmällisessä iässä olevat naiset, joilla on runsaat kuukautiset, raskaana olevat ja synnyttäneet naiset, kasvissyöjät, vanhukset, syöpäpotilaat, imeytymishäiriöistä ja/tai suolistosairauksista kärsivät, verenluovuttajat, henkilöt, joilla on intensiivistä tai pitkäkestoista harjoituksia tai toimintaa. EMEFORTia määrätään myös vaihdevuosien aikana, liittyen vuodon epäsäännöllisyyteen.

2. Onko 30 mg/pv riittävä raudan saantiin?
Emefort sisältää terveysministeriön (Italia) mukaisen ravintolisille sallitun enimmäismäärän rautaa: 30 mg/vrk. Tämä määrä riittää päivittäiseen tarpeeseen alhaisellakin rautatasolla ja itse asiassa sopii suositeltavaan päivittäisen raudan saannin tasoon (LARN: ravintoaineen vertailutaso ja Italian väestön energia):
• 10 mg/vrk aikuisilla miehillä ja naisilla vaihdevuosien jälkeen
• 18 mg/vrk hedelmällisessä iässä olevilla naisilla
• 27 mg/vrk raskauden aikana
• 11 mg/vrk imetyksen aikana
Lisäksi EMEFORTin sisältämä rauta on liposomien sisään kapseloitua raudan pyrofosfaattia, mikä mahdollistaa sen maksimaalisen imeytymisen ruoansulatuskanavassa ja sen paremman käytettävyyden.
Huomioi, että Suomessa esitetyt raudansaantisuositukset poikkeavat hieman Italian vastaavista arvoista. Miehillä, nuorilla tytöillä ja vaihdevuodet ohittaneilla naisilla raudan saantisuositus on 9 mg / vuorokaudessa. Naisten raudantarve on kuukautisten takia suurempi murrosiästä vaihdevuosiin: 15 mg / vuorokaudessa.

3. Voiko Emefortista saada liikaa rautaa?
Raudan liikasaanti voidaan yleensä liittää punasolujen muodostumisen heikkouteen, joihinkin kroonisiin maksasairauksiin, mutta myös liiallisesti parenteraalisesti (verensiirrot, laskimonsisäiset tai lihaksensisäiset rautavalmisteet) tai jopa myös suun kautta annettavaan raudanpuutostilojen korjaamiseen. EMEFORTin nauttimiseen käyttöohjeen mukaisesti ei liity raudan liiallista kertymistä.

4. Miten kauan kestää saada hemoglobiiniarvot normaaliksi EMEFORTilla raudanpuutostilassa?
Hemoglobiini-arvojen palauttaminen normaalille tasolle kestää yleensä noin 2 kuukautta. Huono vaste hoitoon saattaa viitata verenvuotoon, infektioon, neoplasiaan (kasvaimen muodostuminen) tai raudan imeytymiseen.

5. Raudan varastomuodosta, ferritiinistä, puhutaan nykyisin paljon. Onko jotain erityistä, miten EMEFORT vaikuttaa ferritiiniin?
Raudansaanti lisää kehon hivenainepitoisuuksia sekä verenkierrossa että rautavarastoissa. Jos raudan saanti ylittää kehon tarpeet, on myös mahdollista nähdä ferritiinin, varastoraudan määrän nousu. Jokaisella meistä on itse asiassa järjestelmä, jolla otamme rautaa ravinnosta käyttöömme, ja varastoimalla se elimistöömme myrkyttömässä ferritiini-muodossa.

6. Mistä ihmiset hankkivat EMEFORTin Italiassa? Menevätkö he apteekkiin ja valitsevat EMEFORTin rautavalmisteista itse? Vai tapahtuuko ostopäätös lääkärien tai muun terveydenhuoltohenkilöstön suosituksella?
Italiassa EMEFORTia suosittelevat gynekologit, yleislääkärit ja hematologit. EMEFORTia voi ostaa kaikista Italian apteekeista.

7. Määräätkö mieluummin lääkkeitä kuin ravintolisiä potilaillesi? Entä erityisesti lisärautaa tarvitseville?
Ravintolisien tai rautapohjaisten lääkkeiden määrääminen vaihtelee potilaan tilan mukaan. Lääkehoito (suuri annos rautaa) on tarpeen kroonisen anemian (yleensä Hb > 8 g/dl) tai vakavan anemian (Hb <8 g/dl) tapauksessa. Hoito ravintolisäksi luokitelluilla rautavalmisteilla (sallittu enimmäismäärä annoksille on 30 mg/vrk) riittää raudanpuutteeseen (10-30 µmol/l), ferritiini <30 µg / l, kun kyseessä on heikko raudansaanti ravinnosta, raskaus tai imetys, runsas kuukautiskierto tai aneeminen potilas, jolla on krooninen munuaisten vajaatoiminta.
Suomessa annetaan Hb-arvo (hemoglobiini) yleensä muodossa g/l eli lääkehoitoon liittyvän vastauksen arvot ovat 80 g/l.

8. Miten neuvot niitä naisia, joilla on runsas kuukautisvuoto? Pitääkö heidän käyttää EMEFORTia jatkuvasti, kuukautisten aikaan vai miten?
Nuorilla naisilla, jotka kärsivät anemiasta runsaiden kuukautisten takia, on yleensä suositeltavaa ottaa kaksi EMEFORT-annospussia päivässä kuukautiskierron aikana sekä 1 annospussi/päivä syklijakson aikana normaalin veriarvon ylläpitämiseksi ja/tai palauttamiseksi.

9. Miten raskaana olevien tai imettävien tulisi ottaa EMEFORTia?
Raskauden ja imetyksen aikana suositellaan raudan ottamista 30 mg/vrk (1 annospussi EMEFORTia /päivä).

10. Onko tarpeen tai tärkeää seurata hemoglobiini- ja ferritiiniarvoja kun käyttää säännöllisesti EMEFORTia?
Hemoglobiini- ja ferritiiniarvojen mittaaminen EMEFORT-saannin aikana auttaa ymmärtämään raudanpuutteen syytä tai kehittymistä

11. Kuinka tyypillisiä ovat sivuvaikutukset, kuten vatsavaivat EMEFORTin käytössä?
EMEFORTissa oleva rautapyrofosfaatti kapseloidaan fosfolipideistä ja kolesterolista saatujen liposomien tai vesikkeleiden sisään, mikä lisää raudan imeytymistä ruoansulatuskanavassa. Liposomaalinen tekniikka ei ainoastaan mahdollista raudan suurta hyötyosuutta, vaan samalla vähentää tai jopa poistaa ruoansulatuskanavan haittavaikutuksia (ripuli, ummetus, pahoinvointi, närästys, vatsakipu), jotka usein liittyvät rautaan.

12. Onko mielestäsi Vegaani trendi syynä lisääntyneeseen anemiaan tai vähäiseen raudan saantiin vegaaneilla?
Voimme olettaa raudanpuuteanemian ilmenemistä vegaaneilla, koska kasvisruokavaliossa oleva rauta on heikommin imeytyvässä ei-hemi-rauta-muodossa. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että raudanpuuteanemia ei ole enää kovinkaan yleinen näissä henkilöryhmissä muuhun väestöön verrattuna.

****************************************************************************